Jammakerij Sjamaan

In de zomer van 2018 kreeg Menno de inspiratie om jam met bijzondere smaken te koken. Een paar maanden later stonden er 10 fantastische smaken op een rij. We hebben deze toen netjes in een mooie kist verpakt en als kerstcadeau verkocht. Dit was een groot succes en voor ons de aanleiding om hier in 2019 serieus mee verder te gaan.



Hoe maken we onze jam?

Wij vinden dat we van jam een delicatesse hebben gemaakt, die de fijnproevers onder ons weten te waarderen. Zoiets lekkers vraagt om aandacht, zorg en liefde. Wij zijn dan ook niet aan het produceren, maar aan het koken. Tijdens het koken, wordt er regelmatig geproefd hoe de verhoudingen zijn en of deze nog enige aanpassing behoeven, zodat de balans tussen fruit, specerijen en kruiden klopt. Maar ook door minder suiker toe te voegen en de pitjes eruit te zeven voegen we iets extra’s toe aan de smaakbeleving. Suiker is een belangrijk conserveringsmiddel, maar wij gebruiken het daarnaast ook als smaakversterker. Hierbij geldt net als bij zout: een beetje versterkt de smaak, teveel verpest de smaak. Het verwijderen van de pitjes maakt van onze jam een heerlijk zachte beleving, zonder dat je daarna aan het peuteren bent om de pitjes tussen je tanden vandaan te halen.  



De smaken

Alle smaken zijn op een intuïtieve manier ontstaan. Het buikgevoel is hierbij dan ook leidend. Sommige smaken zijn spontaan ontstaan door aan het fruit te denken en welke tweede smaak het daar goed bij zou doen, zoals de zwarte bes munt jam. Over de framboos rozemarijn jam heb ik gedroomd. Deze wilde ik eerst helemaal niet maken, omdat ik niet zo gek ben op rozemarijn, maar nu ben ik blij dat ik het gedaan heb. De tweede smaak bij de pruim liet een hele tijd op zich wachten en is uiteindelijk gember geworden.

Bij alle smaken is de fruitsmaak het uitgangspunt geweest, behalve bij de abrikoos ras el hanout. Die is ontstaan tijdens een avondmaaltijd waarin ras el hanout was verwerkt en ik bij het proeven meteen dacht, hier wil ik jam mee maken.

Ik heb nog een heel wensenlijstje van fruit waar ik nog jam van wil maken en ook van kruiden en specerijen. De ervaring heeft mij geleerd om met geduld te wachten op de smaken die gaan komen. Ik heb meerdere malen jam gemaakt door te experimenteren met smaakcombinaties, maar geen van deze smaken was goed genoeg voor een Sjamaan jam. Jam maak ik niet met mijn hoofd, maar met mijn buik. It is a gut feeling.



het gaat om het fruit

Jammakerij Sjamaan is altijd op zoek naar sterke, intense smaken. Smaken die een heerlijke beleving van genot met zich meebrengen en die vragen om meer. Dit doen wij door de smaakcombinaties heel zorgvuldig te kiezen, minder suiker toe te voegen, maar ook door heel goed fruit te gebruiken. Voor ons is heel goed fruit niet alleen fruit dat vol van smaak is, maar dat ook op een verantwoordelijke manier geteeld is, zoals deze biodynamische ananassen van Eosta. 

  • Bewust geteeld met oog voor natuur en omgeving
  • Kleinere ecologische voetafdruk
  • Landbouw van de toekomst
  • Krachtig fruit
  • Hoogwaardig kwaliteitsproduct met een fantastische smaak


kostbare jam

Onze jam is zeker niet de goedkoopste jam op de markt. Dit komt omdat wij keuzes maken die in onze ogen belangrijk zijn voor de wereld van morgen. Zo willen wij op een eerlijke manier handel drijven met onze telers. Tevens kiezen wij ervoor om zoveel mogelijk fruit bij Nederlandse telers te kopen om zo de CO2 uitstoot tijdens het transport zo klein mogelijk te houden. Ook dit neemt een hoger kostenplaatje met zich mee, daar de landbouwgrond in Nederland de duurste van Europa is en de loonkosten in ons land hoger liggen dan in grote delen van Europa en de rest van de wereld. En ook de keuze voor het fruit heeft invloed op onze prijs.

Wij spreken liever niet van dure jam, maar van kostbare jam, omdat we niet alleen heerlijke jam verkopen, maar ook waardevolle idealen zoals fairtrade, lokaal, sociaal en milieuvriendelijk in ons product verwerken. Zo maken wij van jam een cadeau voor jezelf en de wereld om je heen.